importanța hidratării pentru pirlr

Rolul hidratării pentru piele


Hidratarea are un rol foarte important pentru sănătatea si frumusetea pielii. Să nu uităm că 70% din corpul uman înseamnă apă.

Dincole de aspectul estetic, pielea este un organ cu rol protector. Adică protează organele și țesuturile de mediul exterior. În același timp, hidratarea are un rol foarte important pentru piele și în funcționarea optimă al organismului, îl are și hidratarea. Să nu uităm că 70% din corpul uman înseamnă apă.

Dacă vorbim de pielea feței, adică tenul, putem cu siguranță afirma că sănatatea, fermitatea și luminozitatea acestuia sunt în stransă legatură cu hidratarea tegumentului. Acest lucru se explica prin faptul ca apa ajută la transportul nutrienților către celule și la evacuarea deșeurilor. Astfel, hidratarea optimă contribuie în acest fel la menținerea sănătății și frumuseții pielii.
De procesul de hidratare am tot auzit. Indiferent că medicii recomandă un consum sporit de lichide sau că specialiștii în îngrijirea facială recomandă produse pentru hidratarea tenului, ce înseamnă, biologic, acest mecanism?
În primul rând, este necesar să specific faptul că hidratarea se face pe mai multe căi.

Hidratarea internă și hidratarea externă

Hidratarea Internă

Luată ca un tot unitar, specialiștii spun că epiderma în sine este impermeabilă și că nu absoarbe apa la propriu. Sigur, se întâmplă anumite procese la contactul cu apa. De exemplu, dacă stai în cadă sau în piscină, o perioadă mai îndelungată de timp, pielea de se „încrețește”. Asta se datorează stratului cornos, alcătuit în mare parte din celule keratinizate. Alfel spus, pielea se înmoaie, dar nu absoarbe apa.

La nivelul pielii, cea mai mare cantitate de apă ca element de compoziție natural al organismului, se află în derm. Aceasta este apa pe care o bem și care ajunge în vasele de sânge. Astfel, apa apa ajunge în piele din interior.
Această apă se pierde majoritar prin transpirație; moleculele de apă străbat toate cele 3 straturi ale pielii, până la exterior.
Este normal să transpirăm, pentru că astfel se elimină toxinele și ne reglăm temperatura corpului, însă dacă nu se echilibrează balanța, adică dacă procesul de hidratare nu este continuu, consecințele se văd atât asupra organismului, inclusiv asupra pielii. Aceasta va deveni ternă, aspră, lipsită de strălucire și va duce chiar la descuamare (acele mici cojițe albe, inestetice), chiar și în cazul unui ten de tip gras.
Motivele pentru care pielea se poate deshidrata vin și din exterior- lipsa somnului, stresul, fumatul, alimentația, mediul înconjurător

importanta hidratarii pentru aspectul pielii
importanța hidratării pentru aspectul pielii
Hidratarea exterioară

O altă modalitate de a păstra nivelul de hidratare al pielii este cu ajutorul produselor cosmetice. Hidratarea externă însă nu are aceeși semnificație cu hidratarea internă. Produsele cosmetice, precum cremele și uleiurile au rolul de a păstra nivelul optim de hidratare în edpidermă și de emoliere. Uleiurile, însă, sunt mai puțin recomandate pentru hidratarea pe timp de zi, mai ales dacă avem o viață socială activă, deoarece conferă tenului un aspect uleios și lipicios.
Există 2 modalități de a păstra acest nivel optim de hidratare.
Există produse care formează un strat protector la suprafața pielii și formează o barieră ce împiedică pierderea apei. Acestea trebuie folosite cu grijă, doar o dată la câteva zile, pentru a nu bloca porii.
O altă categorie de produse, adică cele emoliente, pot penetra straturile epidermei și rețin apa în interiorul țesuturilor. Acest tip de produse au indicație de utilizare zilnică.

Mecanismul de absorbție al produselor cosmetice

Pentru a-și putea atinge obiectivul, și anume să hidrateze pielea prin absorbție, produsele folosite trebuie să aibă o moleculă mică. Este necesar să treacă prin toate cele 3 straturi ale pielii. Imagineaza-ți că încerci să cerni sare grunjoasă cu o sită foarte fină. Sare va rămâne mai mult în sită.
Majoritatea produselor cosmetice de pe piață au în compoziți molecule mari și astfel îndeplinesc mai mult rolul de barieră protectoare.
Majoritatea ingredientelor care au moleculă mică și pot tranzita cu ușurință toate cele 3 straturi ale pielii sunt cele de natură medicale, adică dermatologice.
Îmbinând aceste două științe, dermatologia și cosmetica, putem aborda un alt segment de produse și anume dermato-cosmeticele. Cercetările au descoperit că acestea au în compoziție molecule mai mici, care străbat cu ușurință epiderma și ajung până în derm. Astfel, ajutăm tenul să rămână sănatos și cu aspect tânar, mai mult timp.

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și prietenilor tăi. Ne găsești oricând și pe Facebook.

Crema de zi si crema de noapte. Care sunt diferențele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation
Close

Cosul meu

Great to see you here !

A password will be sent to your email address.

Datele dvs. personale vor fi utilizate pentru a vă îmbunătăți experiența pe acest site, pentru a gestiona accesul la contul dvs. și în alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Already got an account?

Categorii

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
[]