cum influențează hormonii aspectul pielii

Cum influențează hormonii aspectul pielii

Pe tot parcursul vieții, hormonii influențează continuu aspectul și sănătatea pielii. Cu toate că de puține ori realizăm asta, există o legătură foarte strânsă între aceste două elemente.

Cei patru hormoni care au legătură cu sănătatea și frumusețea pielii sunt estrogenul, testosteronul, cortizolul și hormonii tiroidieni. Atunci când nivelul acestor hormoni crește prea mult sau, dimpotrivă, scade anormal în organism, aspectul pielii suferă anumite modificări, care, de cele mai multe ori, nu sunt neapărat dorite.

Perioada Adolescenței

Prima manifestare a hormonilor, atât în cazul fetelor cât și în cazul băieților, apare la vârsta pre-adolescenței, adică la 12-13 ani și continuă până în apropierea vârstei de 20 de ani. Atunci se presupune că organismul uman și-a încheiat etapa de creștere.
În timpul pubertăţii, organismul feminin începe să producă hormonii sexuali în cantităţi din ce în ce mai mari pe măsură ce înaintează în vârstă. Principalul homon feminin este estrogenul, produs în principal de ovare, dar este prezent într-o cantitate foarte mică și la bărbați.
Estrogenul este implicat în producția de colagen și elastină, menține hidratare pielii și scade dimensiunea porilor. Astfel, asigură o suprafață cu un aspect neted al pielii. Odată cu înaintarea în vârstă nivelul de estrogen scade, ceea ce face ca pielea să se subțieze și să își piardă elasticitatea.

acnee provocată de hormoni în perioada adolescenței


Se consideră dezechilibru hormonal atunci când în organismul feminin există mai mult testosteron decât în mod normal. Testosteronul măreşte porii şi stimulează producerea de sebum. Dacă în organism există mai mult testosteron decât estrogen, atunci tenul este mult mai predispus la acnee.
Însă și un nivel prea ridicat al estrogenilor afectează, de asemenea, aspectul pielii. Una dintre afecțiunile des întâlnite este melasma (hiperpigmentarea pielii, de obicei la nivelul feței) care apare mai ales în timpul sarcinii.

Între 20 şi 30 de ani

În această etapă femeile au, de obicei, un ciclu menstrual regulat. Dieta, sportul şi anumite boli influenţează regularitatea ciclului, precum şi nivelul de hormoni.
Dacă menstruaţia vine cu regularitate, tenul capătă o anumită strălucire ca urmare a estrogenului (aceeaşi strălucire pe care o au şi femeile însărcinate). După ovulaţie, atât nivelul de estrogen cât şi cel de testosteron scade. Odată cu scăderea nivelului de estrogen scade şi producerea de colagen, pielea nu mai este la fel de elastică şi pare mai matură.

Între 30 şi 40 de ani

Nivelul estrogenului este mai ridicat în jurul vârstei de 25 de ani, dar începe să scadă treptat după 30 de ani. Pe măsură ce scade producerea de estrogen, pielea începe să se usuce. Se pare că acest lucru are un impact asupra îmbătrânirii pielii mult mai rapid decât razele solare.
Începând cu 45 de ani, cele mai multe femei sunt în perimenopauză, tranziţia dintre ovulaţia regulată şi menopauză. Această nouă etapă aduce cu sine apariţia acneei adulte şi creşterea părului facial.
Persoanelor care se confruntă cu un exces de sebum le este recomandat, printre altele, să limiteze consumul de produse lactate, care conțin hormoni ce pot stimula producția de sebum și să consume alimente care conțin Omega-3 (macrou, somon, spanac, broccoli, nuci) și zinc (semințe de dovleac, linte).

aspect matur al pielii cauzat de producerea scăzută de estrogen
După 50 de ani

La 50 de ani, femeile se află la menopauză iar ovulaţia s-a oprit. Ovarele continua totuși să producă estrogen, însă nivelul este mult mai scăzut. Studiile effectuate de-a lungul timpului au descoperit că producerea de colagen scade cu 2,1% în fiecare an și din acest motiv, în jurul vârstei de 50 de ani, pielea se usucă şi se ridează.

Cortizolul și hormonii tiroidieni sunt alți factori care duc la schimbări la nivelul pielii.

Cortizolul
Numit și hormonul stresului, cortizolul este produs de glanda suprarenală și este eliberat ca răspuns la stres. La nivelul pielii, stresul cronic poate duce la agravarea acneei și a eczemelor. Excesul de cortizol este și una dintre cauzele apariției vergeturilor

Hormonii tiroidieni
Hormonii tiroidieni sunt produși de glanda tiroidă. Secreția insuficientă de hormoni tiroidieni este ceea ce numim hipotiroidie, în timp ce secreția excesivă determină hipertiroidia.
În primul caz, când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, apar problemele de concentarare, oboseala, intoleranța la frig, iar pielea este foarte uscată. Când, dimpotrivă, tiroida produce hormoni în exces, acest lucru se manifestă prin stări de anxietate, iritabilitate, insomnie, scăderea în greutate, iar la nivelul pielii, apare traspirația excesivă. Doar medicul poate recomanda un tratament adecvat, după realizarea unor analize specifice.

Din fericire, atât medicina cât și industria cosmetică au făcut progrese considerabile pentru a înlocui ceea ce natura a luat. Toate aceste deficiențe pot fi remediate cu ajutorul tratamentelor și a produselor de infrumusețatare.

Important: în acest articol ne-am referit strict la modificările produse la nivelul aspectului estetic al pielii, însă toate aceste dereglări hormonale au în principal consecințe asupra sănătății. Nu neglijați vizita la un medic specialist.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și prietenilor tăi. Ne găsești oricând și pe Facebook.

Harta chipului: ce zic semnele de pe ten despre sănătatea ta?
Cel mai bun sampon pentru par gras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation
Close

Cosul meu

Great to see you here !

A password will be sent to your email address.

Datele dvs. personale vor fi utilizate pentru a vă îmbunătăți experiența pe acest site, pentru a gestiona accesul la contul dvs. și în alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Already got an account?

Categorii

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
[]