Lecția de anatomie. Ridurile, Elastina și Colagenul

Ridurile sunt doar niște celule care au obosit, trebuie să le înțelegem anatomic pentru a le putea trata.

De multe ori, când vorbim despre riduri, ne poziționam într-o tabără adversă, tratându-le ca pe un inamic. Și pentru a combate un inamic, te înarmezi și pornești la război. Ei bine, draga mea, tu ești și inamicul și combatantul, pentru că ridurile fac parte din tine și din procesul natural prin care trece organismul, atunci când îmbătrânește. Să te „înarmezi” împotriva ridurilor, înseamnă să te înarmezi împotriva ta.

   Sigur, noi toate ne dorim să rămânem cât mai mult timp tinere și frumoase, dar frumusețea nu dispare. Rămâne prin farmecul zâmbetului, prin senzualitatea gesturilor și prin sinceritatea privirii. 
Atunci când ne referim la o armă, cred că cea mai potrivită este cunoașterea. Adică să cunoști și să înțelegi procesele corpului, pentru a-i oferi ce are nevoie ca să funcționeze în continuare la capacitatea pe care ți-o dorești.

Ce sunt ridurile, dincolo de percepția societății și a reclamelor agresive?

   Cutele pe care le regăsim pe ten și pe care le detestăm, nu apar peste noapte, ci sunt o consecință a unui proces continuu care începe încă din ziua în care ne naștem. Celulele pielii au un anumit ciclu de viață și trec zilnic printr-un proces de regenerare.

   În prima parte a vieții, celulele moarte sunt înlocuite de cele sănatoase foarte rapid, însă această rată de regenerare scade odata cu îmbatrânirea. Regresia începe să se manifeste încă de la vîrsta de 20 de ani.
   Acest ritm tot mai lent de regenerare se poate observa în aspectul pielii, care iși pierde strălucirea naturală și devine tot mai puțin elastică.

   Dincolo de stratul uniform pe care îl numim „piele”, este bine de știut că acesta este un organ complex, format din apă, săruri minerale, proteine, celule adipoase, glucoză, fibre de colagen și de elastină. Cele din urmă, elastina și colagenul, sunt principalele responsabile de fermitatea pielii tenului. Majoritatea produselor cosmetice anti-age au la bază aceste componente sau substanțe care stimulează producerea lor.

De ce sunt atât de importante colagenul și elastina?

   Colagenul este o proteină a țesutului conjuctiv din organism, sub forma unor corzi fibroase, dure și grele. Colagenul sprijină corpul din multe puncte de vedere, pornind de la susținerea vaselor de sânge până la cea a pielii. Pielea, de fapt, este colagen in proportie de 70%.
   Organismul tinde să producă mai puțin colagen, sau de o calitate mai slabă, pe măsură ce imbătrânește.

   Din fericire, de la an la an, tehnologia de cercetare în domeniul esteticii faciale și cosmetice se dezvoltă. Oamenii de știință lucrează la găsirea unor modalitati de a crește producția de colagen si de a evita încrucișarea elementelor de colagen care duc la apariția ridurilor. cremele și tratamentele destinate stimulării producerii de colagen sunt destul de promițătoare.

   Elastina este tot o proteină care se regăsește în țesuturile conjunctive, însă este diferită de colagen. Principala calitate este de a fi foarte elastică și oferă țesuturilor abilitatea de a reveni la forma inițială după ce sunt întinse sau contractate. Imaginează-ți un elastic de bani care se poate intinde oricât, însă întotdeauna revine la forma inițială. Această proteină se regăsește in pereții arterelor, in plămâni, în intestine și, bineînțeles, in piele.

   Productia de elastină scade rapid după naștere, până în punctul în care se produce o cantitate minimă, începând cu vârsta mijlocie.  Daunele cauzate de această scădere sunt mult mai greu de vindecat, mai ales că există o singură genă care produce tropoelastina, blocul necesar pentru a crea elastină.

   Factorii externi, precum poluarea sau expunerea la soare, reprezintă alte cauze ale degradarii precoce a elastinei sănătoase și a scăderii producției de elastină.


 De ce colagenul și elastina sunt mereu menționate împreună?

Aceste două tipuri de proteine, împreună, asigură fermitatea, rigiditatea, dar și elasticitatea pielii. Asadar, colagenul menține pielea la locul ei, în timp ce elastina îi permite să revină la forma inițială de fiecare dată dupa ce face o mișcare, prevenind astfel ridurile de expresie dar ți aspectul de piele “lăsată”

Ce poți face tu?

  Nu poți opri timpul în loc și nu te poți opune legilor fizicii. Însă ce poți face, totuși, este să ai grijă constant de tine. Să îți potejezi denul de radiațiile ultraviolete și să aduci un aport zilnic de vitamina C, să consumi alimente bogate în proteine sănătoase, precum lactate și semințe și alimente bogate în acizi grași și Omega 7 care au abilitatea de a mari productia de colagen din organism.

  La fel de importată este  exfolierea, care îndepărtează celulele moarte de la nivelul pielii și stimulează totodată producția de colagen si elastină. Fa-ți un obicei din a exfolia săptămânal tenul. 

Felul în care arată tenul tău nu ține doar de moștenirea genetică, ține și de atenția zilnică pe care i-o acorzi. Nu trebuie să pierzi ore în șir și să chelui milioane în saloanele de cosmetică pentru a avea grijă de tine. Este important să-ți acorzi 20 de minute zilnic și să folosești produsele adecvate, o șansă pe care părinții tăi n-au avut-o.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol și îl consideri util, împărtășește-l și cu prietenii tăi. Vizitează-ne pe pagina de Facebook pentru mai multe sfaturi depre sănătate și frumusețe. 

 

DISTRIBUIE:

Lasa un comentariu

Comentariile vor fi publicate dupa aprobarea unui moderator