Lecția de anatomie 03. Acidul Hialuronic de la moleculă la produs cosmetic

Toate femeile îşi doresc să rămână tinere pentru o perioadă cât mai îndelungată, să aibă o piele luminoasă și fără riduri. Oare cât de importante este Acidul Hialuronic în acest proces?

 

Se spune că nu e frumos să întrebi o doamnă câți ani are dar... eu am 30, mama are 54. Este o femeie simplă, care își acceptă vârsta. Dar dacă privim puțin în jur, la tendința generală a societății, observăm că toate femeile îşi doresc să rămână tinere pentru o perioadă cât mai îndelungată şi, când se gândesc la tinereţe, nu se gândesc neapărat la vârstă, ci mai degrabă la înfăţişare.
   Mama s-a născut și a crescut într-o perioadă mai dificilă, plină de restricții, pe care cei de vârsta mea o știu doar din auzite. Așa-zisele produse de îngrijire pe care le folosea erau puține, modeste, fiind considerate capricii burgheze. Industria frumuseții a evoluat însă și avem la îndemână tot mai multe metode inovative de a păcăli timpul.

   În ultimele două articole am vorbit despre importanța hidratării la nivelul pielii dar și despre elastină și colagen, două elemente foarte importante în mecanismul biologic de apariție și prevenire a ridurilor. Scopul final este de a înțelege împreună ce se întâmplă cu pielea noastră odată cu procesul de îmbătrânire, pentru a găsi soluțiile cele mai bune.

   Undeva, între aceste două procese naturale se află o substanță intens folosită atât în tratamentele cosmetice, cât și în procedurile de remodelare facială, cu scop estetic, adică Acidul Hialuronic

Din punct de vedere chimic, Acidul Hialuronic este o moleculă alcătuită din zaharuri, care se află în țesutul conjunctiv natural al organismului. Rolul său este să transporte nutrienţii către celule, să le purifice de toxine, acţionând ca un lubrifiant.

   Știai că pielea conține acid hialuronic în proporție de 50% sau că un singur gram din această substanță poate să susțină aproximativ șase litri de apă? Tocmai din acest motiv, este un important agent de hidratare.
   Fiind o componentă naturală a organismului, acidul hialuronic are mai multe zone de acțiune, precum lubrifierea cartilajelor sau cicatrizarea leziunilor, însă în acest articol mă voi referi exclusiv la rolul său în frumusețea și sănătatea pielii și la uzul său cosmetic.

Importanța Acidului Hialuronic pentru piele
• Estompează ridurile prin umplerea golurilor dintre fibrele de colagen și elastină
• Stimulează sinteza de colagen și ajută la menținerea fermității pielii
• Conferă luminozitate pielii
Sub stratul exterior, pielea arată ca un burete. Cu cât spaţiile goale dintre colagen şi fibrele de elastină sunt mai bine acoperite cu acid hialuronic, cu atât pielea va arată mai luminoasă şi mai odihnită și mai fermă. Toate acestea se întâmplă datorită faptului că acidul reţine apă şi creşte nivelul de hidratare.

   Asemănător procesului de producere de colagen și elastină, cam de pe la 26 de ani, producția naturală de acid hialuronic din țesuturi scade, ceea ce duce la pierderea elasticităţii şi apariţia ridurilor.
Încă din anul 1970 cercetătorii au inceput extracția și sintentizarea acestei molecule, iar in prezent tehnicile moderne o folosesc atât in medicină, cât și în cosmetică.

Cum utilizăm Acidul Hialuronic în cosmetică?
   Pentru că timpul este nemilos și devine zgârcit cu rația de acid hialuronic, pielea noastră are nevoie de ajutor suplimentar pentru un plus de hidratare și recăpărarea tonusului. Cremele și serul cu acid hialuronic reprezintă o soluție eficientă și relativ simplă.
Se pot folosi oricând, acasă sau relaxându-ne la un salon de cosmetică. Partea cea mai bună este că nu doare.
   Așadar, produsele pe bază de acid hialuronic suplinesc minusul cauzat de trecerea timpului și ajută la redensificarea, uniformizarea și netezirea pielii, diminuând aspectul ridurilor și a liniilor fine.

   Singura problemă râmăne în alegerea între o cremă ce conține acid hialuronic sau serurile cu acid hialuronic. De fapt, cercetările au demonstrat că, în funcție de conținutul fiecărui produs în parte, cele mai bune rezultate ar putea fi obținute prin combinarea ambelor variante. De ce?
Serul infuzează pielea cu acid hialuronic pentru a o ajuta să-și refacă nivelul optim de hidratare și, totodată, pregătește tenul pentru beneficiile cremei. De obicei, cremele sunt îmbogățită cu o serie de substanțe active specifice tipurilor de ten, precum uleiuri naturale, minerale, vitamine și antioxidanți. Astfel, crema reface bariera naturală a pielii, și îi asigură hidratarea pentru 24 de ore.

Pe lângă ajutorul venit din partea produselor cosmetice, mai putem stimula producerea naturală de acid hialuronic prin alimentele pe care le consumăm,  bogate in vitamine (A, C, E), polifenoli, minerale (magneziu, zinc) si acizi grasi Omega-3.

  • Peștele este o importantă sursă naturală de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu)
  • Carnea de pasare – este o sursa bogată de acid hialuronic
  • Legumele si fructele

- Spanacul, varza Kale, broccoli, avocado și nucile conțin o mare cantitate de magneziu, care este necesar in productia de acid hialuronic.

- Roșiile și citricele conțin naringerină, un flavonoid care rupe lanțul de polizaharide, implicit si pe cel de acid hialuronic si favorizează păstrarea acestuia în organism pentru mai mult timp.

- Legume rădăcinoase, precum cartoful, sfecla, morcovii sau pătrunjelul.

Indiferent cum alegi să te îngrijești de frumusețea ta, să nu uiți că sub stratul pe piele și mușchi se află o viață pe care trebuie să o trăiești din plin. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l și cu prietenii tăi. Ne găsești și pe Facebook

Lasa un comentariu

Te rugam sa tii cont de faptul ca vom verifica toate comentariile inainte de a le face publice.