Lecția de anatomie 02. Hidratarea și sănătatea pielii

Hidratarea optimă, drumul sigur către o piele sănătoasă

   Dincolo de aspectul estetic, pielea este un organ cu rol protector. Adică protează organele și țesuturile de mediul exterior. În același timp, un rol foarte important în funcționarea optimă al organismului, îl are și apa. Să nu uităm că 70% din corpul uman înseamnă apă.

   Dacă vorbim de pielea feței, adică tenul, putem cu siguranță afirma că sănatatea, fermitatea și luminozitatea acesteia sunt în stransă legatură cu hidratarea tegumentului. Acest lucru se explica prin faptul ca apa ajută la transportul nutrienților către celule și la evacuarea deșeurilor. Astfel, hidratarea optimă contribuie în acest fel la menținerea sănătății și frumuseții pielii.
De procesul de hidratare am tot auzit. Indiferent că medicii recomandă un consum sporit de lichide sau că specialiștii în îngrijirea facială recomandă produse pentru hidratarea tenului, ce înseamnă, biologic, acest mecanism?
În primul rând, este necesar să specific faptul că hidratarea se face pe mai multe căi.

Hidratare internă sau hidratare externă?

Hidratarea Internă
   Luată ca un tot unitar, specialiștii spun că epiderma în sine este impermeabilă și că nu absoarbe apa la propriu. Sigur, se întâmplă anumite procese la contactul cu apa. De exemplu, dacă stai în cadă sau în piscină, o perioadă mai îndelungată de timp, pielea de se „încrețește”. Asta se datorează stratului cornos, alcătuit în mare parte din celule keratinizate. Alfel spus, pielea se înmoaie, dar nu absoarbe apa.

   La nivelul pielii, cea mai mare cantitate de apă ca element de compoziție natural al organismului, se află în derm. Aceasta este apa pe care o bem și care ajunge în vasele de sânge. Astfel,  apa ajunge în piele din interior.
Această apă se pierde majoritar prin transpirație; moleculele de apă străbat toate cele 3 straturi ale pielii, până la exterior.

   Este normal să transpirăm, pentru că astfel se elimină toxinele și ne reglăm temperatura corpului, însă dacă nu se echilibrează balanța, adică dacă procesul de hidratare nu este continuu, consecințele se văd atât asupra organismului, inclusiv asupra pielii. Aceasta va deveni ternă, aspră, lipsită de strălucire și va duce chiar la descuamare (acele mici cojițe albe, inestetice), chiar și în cazul unui ten de tip gras.
Motivele pentru care pielea se poate deshidrata vin și din exterior- lipsa somnului, stresul, fumatul, alimentația, mediul înconjurător

Hidratarea exterioară

   O altă modalitate de a păstra nivelul de hidratare al pielii este cu ajutorul produselor cosmetice. Hidratarea externă însă nu are aceeși semnificație cu hidratarea internă. Produsele cosmetice, precum cremele și uleiurile au rolul de a păstra nivelul optim de hidratare în edpidermă și de emoliere.

  Uleiurile, însă, sunt mai puțin recomandate pentru hidratarea pe timp de zi, mai ales dacă avem o viață socială activă, deoarece conferă tenului un aspect uleios și lipicios.

Există 2 modalități de a păstra acest nivel optim de hidratare.
   Prima variantă ar fi produsele care formează un strat protector la suprafața pielii și formează o barieră ce împiedică pierderea apei.
  O altă categorie de produse, adică cele emoliente, pot penetra straturile epidermei și rețin apa în interiorul țesuturilor. 

Mecanismul de absorbție al produselor cosmetice
   Pentru a-și putea atinge obiectivul, și anume să hidrateze pielea prin absorbție, produsele folosite trebuie să aibă o moleculă mică. Este necesar să treacă prin toate cele 3 straturi ale pielii. Imagineaza-ți că încerci să cerni sare grunjoasă cu o sită foarte fină. Sare va rămâne mai mult în sită.
Foarte multe din produsele cosmetice de pe piață au în compoziție molecule mari și astfel îndeplinesc mai mult rolul de barieră protectoare.

 

   Ingredientele care au moleculă mică și pot tranzita cu ușurință toate cele 3 straturi ale pielii sunt cele de natură medicală, adică dermatologică.
   Îmbinând aceste două științe, dermatologia și cosmetica, putem aborda un alt segment de produse și anume dermato-cosmeticele. Cercetările au descoperit că acestea au în compoziție molecule mai mici, care străbat cu ușurință epiderma și ajung până în derm. Astfel, ajutăm tenul să rămână sănatos și cu aspect tânar, mai mult timp.

Un aport corect de apă catre celule presupune, in primul rând, să beam apa regulat, dar și un aport de alte substanțe pe care organismul nu le sintetizează singur, sau pe care tu i le poti furniza organismului pentru a-i veni in ajutor.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol sau îl consideri util, distribue-l prietenilor tăi. Ne găsești și pe Facebook. 

 

DISTRIBUIE:

Lasa un comentariu

Comentariile vor fi publicate dupa aprobarea unui moderator