Ingredientele din produsele cosmetice traduse în limbaj comun
Dincolo de strălucirea și glamour-ul în care este învăluită lumea produselor cosmetice și dincolo de rezultate-minune pe care acestea le promit peste noapte, te-ai întrebat vreodată ce conțin cu adevărat cosmeticele de larg consum ?


   Poate că din lipsă de timp, sau din comoditate, majoritatea acestor produse cosmetice sunt achiziționate direct din supermarketuri, având drept criterii, de cele mai multe ori, prețul sau încrederea în campaniile publicitare.
   Uită-te pe etichetele produselor convenționale şi citeşte atent ce conţin acestea! Pe cele mai multe dintre ele vei întâlni substanţe ce sunt foarte toxice şi care au efecte extrem de nocive pentru sănătate. Ar trebui să îţi pui şi mai multe semne de întrebare dacă produsul este foarte ieftin şi promite să facă foarte multe. Însă nici produsele scumpe nu sunt lipsite de substanţe toxice.
  Aceste substanțe chimice adăugate în cosmetice, sunt aditivi cu rol antibacterian, coloranți, stabilizatori, etc. în mod normal, în cantitate mica, nu dăunează pielii și sănătății. Dar problema cea mai mare o reprezintă efectul pe care îl au în timp. Pielea absoarbe cosmeticele pe care le aplicăm la suprafața ei, dar nu metabolizează toate ingredientele. Unele se acumulează și după o vreme pot avea efecte toxice asupra organismului.
   De fapt, substanțele toxice din cosmetice pot fi chiar mai dăunătoare decât cele din alimente. De la suprafața pielii, ingredientele din cosmetice ajung direct în sânge si apoi in întreg organismul, fără a trece mai intai prin ficat și rinichi spre a fi filtrate, așa cum se întâmplă cu substanțele potențial toxice din alimente.
Spre deosebire de producătorii medicamentelor și anumitor alimente, producătorii de cosmetice nu sunt obligați prin lege să specifice pe etichete exact ce substanțe nocive sau cancerigene ar putea conține un produs.
Pare aproape că vorbim altă limbă când citim etichetele produselor cosmetice? De cele mai multe ori, da.

 

 

Cum să citim corect eticheta unui produs cosmetic?

Dacă vorbim de un produs-tratament, primul ingredient trecut pe etichetă este chiar ingredientul-activ. Apoi, în ordine descrescătoare, sunt trecute celelalte ingrediente, în funcție de procentajul pe care îl are în alcătuirea produsului.

   În cazul cosmeticelor de uz general, primele ingrediente sunt cele cu cea mai mare concentrație (apă, ulei, etc.). Imediat după asta sunt înscriși ceilalți compuși chimici (conservanți, lubrifianți, etc), scriși în ordinea descrescătoare a cantității acestora. Ingredientele cu o concentrație mai mică de 1% nu sunt listate într-o ordine anume, ci sunt listate aleator.

   Cele mai întâlnite substanțe din produsele cosmetice sunt:
 

   Parabenii sunt conservanții utilizați pe scară largă în compoziția produselor de îngrijire personală care impiedică formarea fungilor, bacteriilor si a altor microbi, în mod special în mediul umed întâlnit în baie. Parabenii sunt utilizați destul de mult în produsele de îngrijire personală, intrucât sunt ieftini și eficienți.
   Folosirea îndelungată a produselor cosmetice care conțin această substanță poate provoca deteriorarea celulelor pielii și dereglarea creșterii celulare.
Cum le găsești trecute pe etichete: ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, methylparaben, propylparaben, alte ingrediente ale căror nume se termină în –paraben.

Etanolamine
   Dietanolamina (DEA), trietanolamina (TEA) și etanolamina sunt folosite în cosmetice ca emulsifianți și agenți de spumare. Se găsesc în săpunuri, șampoane, balsamuri și vopsele de păr, loțiuni, creme de ras, farduri și creme de protecție solară.
Aceste substanțe se acumulează de obicei în ficat și au un effect toxic asupra organelor.

Cum le găsești trecute pe etichete: Triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA-lauryl sulfate

 BHA- Hidroxianisol Butilat și BHT-Hidroxitoluen Butilat
Sunt folosiți ca și conservanți în numeroase produse cosmetice, precum și în alimente. Se găsesc în rujuri, produse pentru păr, farduri, creme de protecție solară, antiperspirante, creme și parfumuri.
BHA este clasificat de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil agent cancerigen, iar Comisia Europeană l-a clasificat ca perturbator endocrin.

 Ftalați (DBP și DMP) sunt foarte rar menționați pe etichetele produselor cosmetice, pentru că, de cele mai multe ori, sunt integrați în caregoria de parfumuri.
Dibutil ftalat (DBP) este folosit mai ales în oja de unghii ca plastifiant iar Dietil ftalat este folosit în produse parfumate sau în lipiciul pentru gene false.
Ftalații au fost asociați cu numeroase afecțiuni și pot afecta sistemul endocrin.
Ftalații pot fi găsiți sub denumirile: phtalate, DEP, DBP, DEHP, parfum (fragrance)

Parfum.

Ingredientul denumit parfum, sau „fragrance” în engleză, este o combinație de substanțe chimice care oferă fiecărui produs mirosul distinctiv. Ingredientele pot fi derivate din petrol sau din materiale brute naturale. Majoritatea produselor de îngrijire personală conțin parfum.

Sub ce denumire le găsești trecute pe etichetă: Acetaldehidă, Benzofenonă, Salicilat de benzil, Benzoat de benzil, Butoxietanol, Clorometan, Resorcinol, Stiren, Dioxid de titan.

Formaldehida  are rolul de conservant în produse pentru ingrijirea părului, loțiuni hidratante, produse pentru unghii, săpunuri pentru copii.
Cele mai întâlnite reacții toxice sunt erupțiile cutanate, alergiile, dureri de cap, oboseală cronică sau chiar insomnia.
Cum le găsești pe etichete: (DMDM Hidantoina, Diazolidinil uree, Imidazolidinil uree, Metenamina, Quarternium-15, Bronopol, Hidroximetilglicinat de sodiu)
 

Politetrafluoretilenă
(PTFE) este substanța de bază în produsele Teflon. Teflonul și alți compuși toxici cum ar fi PFOA și PFOS ajung în numeroase cosmetice, cum ar fi pudră, fond de ten, fard pentru ochi și obraji, rimel, balsam de buze sau loțiuni anti-îmbătrânire.
PFOA este un perturbator al sistemului endocrin, dereglând receptorii de estrogen și ai glandei tiroide, hormonii steroizi și nivelurile de testosteron la bărbați. PFOA și PFOS au fost asociate cu probleme de dezvoltare și alte afecțiuni fizice suferite de copiii ai căror mame au fost expuse la substanțe în timpul sarcinii.
Cum le găsești pe etichete: polytetrafluoroethylene (PTFE), Polyperfluoromethylisopropyl Ether, DEA-C8-18 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Teflon.

Triclosan
Triclosan și triclocarban sunt agenți antimicrobieni folosiți în numeroase săpunuri și detergenți, precum și în pastă de dinți și produse de albire a dinților, antiperspirante, produse de bărbierit și creme.
Triclosan are tendințe de bioacumulare și rămâne în țesuturile adipoase. Substanța a fost găsită în trei din cinci mostre de lapte matern în cadrul unor studii, precum și în cordonul ombilical al bebelușilor, stârnind îngrijorarea față de potențialele efecte negative pe care triclosanul le-ar putea avea în timpul dezvoltării copilului.
Cum îl gasești pe etichetă: Triclosan (TSC), triclocarban (TCC)

   Produsele cosmetice fac parte din viața noastră de zi cu zi, iar folosirea acestora a devenit indispensabilă. Unele produse cosmetice te ajută să îți ascunzi micile defecte, altele îți scot în evidență calitățile, iar altele sunt făcute pentru a-ți proteja pielea sau părul. De aceea, renunțarea la produsele cosmetice nu este tocmai o opțiune de dorit și nici nu ar trebui să fie. Soluția perfectă ar fi să existe doar produse care nu îți afectează în niciun fel sănătatea


Medicii dermatologi recomandă folosirea, pe cât posibil, a unor produse de îngrijire de calitate, care să fie corelate cu nevoile dermatologice, care să conțină un număr cât mai redus de ingrediente și care au fost testate în prealabil. Sunt de evitat cosmeticele de proveniență incertă. In plus, se recomandă folosirea unor produse hipoalergenice, care să nu favorizeze apariția acneei.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol și îl consideri util, împărtășește-l și cu prietenii tăi și vizitează-ne pe Facebook. 

DISTRIBUIE:

Lasa un comentariu

Comentariile vor fi publicate dupa aprobarea unui moderator